Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa        Fotoğraflar      Site Yönetimi         Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi    İletişim     Gizlilik Poltikası     Ziyaretçi Defteri
 

Aynalar Aynalar - Yukarıköy Mahallesi Web Sitesi - Maçka/Trabzon
   
 

HACI AVCI ¬

HACI AVCI

 Aynalar Aynalar
 Yazı Boyutu

 Tarih : 1.02.2009 - 15:29:09 


Köyümüz son elli senedir sürekli göç vermektedir. Bu göçler gidenlere ve geride kalanlara pek çok acı bırakmıştır


Değerli okuyucular,

Köyümüz son elli senedir sürekli göç vermektedir. Bu göçler gidenlere ve geride kalanlara pek çok acı bırakmıştır. Sizlere iki sayfada naçizane yazdığım bir hikâyede bir çocuk gözünden abiye, babaya kısacası gurbete giden sevdiklerimize karşı hisleri dile getirmeye çalıştım. Köyden yayladan ve gurbetten bir hava estirebildimse kendimi mutlu hissederim.                     

Aynalar Aynalar

Aylardan ekim ayının sonlarımıydı neydi? Yayladan göçler birer ikişer inmişti köylere. O günlerin sabahlarından bir sabah uyanınca ortalığı bembeyaz bir kar örtüsü örtmüştü. Alelacele göç hazırlığına başlamıştık hani. İneklerin böğürtüleri acı bir feryat gibi dağların doruğuna yükseliyordu. Bu ayrılık şarkısının başka bir melodiyle söyleniş biçimiydi.

Hani öğleye doğru Güneş ışıkları karlar üzerinde esrarlı ışık demetleri halinde yansıdığı saatlerde bahçe kenarındaki mertekleri eve taşıyorduk ta daha sabah şen şakrak yaylamızda bekçi olarak ikimizin kalması sonucu ortaya çıkan buruklukla bir şarkı söylüyordun. “Aynalar aynalar” arasıra göçmen kuşlarının, kuzgunların acı acı çığlıkları korku veriyordu içime. Ama bu sis gibi korku birden yok oluyordu; çünkü yanımda sen vardın. O zamanlar yaşamak zor gibi görülürdü. Oysa gerçekte şimdi anlıyorum ki çok kolaymış. Gam, kederden uzak bir hayat yaşardık. Doya doya nefes alırdık. Hani sen sigara içmeye başladığın ilk günlerdi o günler. Kokusu ne güzel yayılırdı dağlara. Bu koku bana şimdi ayrılık günlerinin öncelerini hatırlatıyor. İşte o günlerde aynalar sağlamdı. Aynalar bütün güçlüklere karşı gülerdi bizlere.

Bir rüzgâr esti. Karları savurdu. Ev damlarındaki tenekeler ses verdi rüzgâra… Karların arasında sarı, eflatun var git çiçekleri boyun büktüler. Ne güzeldi o var git çiçekleri. Göçlerin hazırlandığı zamanlar tomurcuklarından dışarıya fırlar; Bütün çimenleri sarıya, eflatuna boyardı var git çiçekleri. Hep belli belirsiz bir hüzün verirdi bize bu çiçekler. Ama tatlı bir hüzün. Umutsuzluklara değil umutlara bakan bir hüzündü. Kurt Kayası bütün heybetiyle Ağursa Tepesinden bizi seyrediyordu. Üzerine üç beş kuzgun inip kalkıyordu, Ama korkmuyordum; çünkü sen vardın.
 
“Aynalar aynalar” ne güzel bir şarkıydı ama hafızamda kalan tek birkaç dizesi ve melodisi. Hava çok sert, bahçe duvarlarını onarıyoruz. Hani çatlamış parmaklarımın ucundan kan sızıyordu karların içinden taşları ararken. Ama mutluydum; çünkü yanımda sen vardın. “Aynalar aynalar”sık sık kulaklarım da çınlar bu şarkı... Oysa şimdi sen yoksun. Hani ormandan odun kesmeye giderken Çekimlik Yamacından taş yuvarlamıştık ya taşlar yuvarlanırken birbirlerine değince çıkan gürültüyü ve o kokuyu bilmem hatırlar mısın?  Aynalar o zaman kırık değil net gösteriyordu… Orman dönüşü omuzlarımızdaki tomruklar bizi ne kadar yormuştu da Hamurya Sırtında dinleniyorduk. Sen o günlerde çok konuşmazdın, dalgın bir halin vardı. Sonra vadiye doğru var gücünle bir nara atmıştın.

-          ULA ULA ULA…

Sesin Kukul Kayasına vurmuş aksi seda getirmiş ve sesin geri dönmüştü. Sonra belinden tabancanı çıkarıp birkaç mermi atmış sonrada bana silah atmasını öğretmiştin ve ne kadar heyecanlanmıştım.

Ah “Aynalar aynalar,söyletmen beni aynalar”…

Paşasuyu’nun önündeki taşlarda oturup azık torbamızı çıkarmıştık. Azığımız sadece mısır ekmeğiyle peynirdi. Az ötede tanımadığımız büyük olasılıkla Almancı olan bir grup et pişiriyorlardı. Domatesle çarşı ekmeğini yerken ben farkında olmadan yutkunuyordum. Ne çok severdik çarşıdan alınan buğday ekmeğini bilmez misin? Cici moma derdik bu ekmeğe ve üzerindeki simit için kavga ederdik kardeşlerimizle. Hani yol yürümekten yorulunca omzuna almıştın beni de Makrel’e gelince artık ben seni yolda geçer olmuştum sevinçten. Çam ve Gürgen ağaçlarından oluşan ormanlara girmiştik kısa yoldan gidelim diye. Kurumuş Gürgen yaprakları dolu yollardan keyifle koşuyordum. Sonra kuru bir dal parçasını at yaptım ve ağaçlarla savaşçılık oynadım. 

Beklide aynalar kırılmamıştır da o kuru yapraklar arasında kaybolmuştur kim bilir...

Bezirgân Düzlerinde daha tomurcuk bir zifin çiçeğini tırnaklarımla açıyordum da sen bana dönüp Çarşamba günü gidiyorum demiştin. Ben ise nereye? Maçka’ya mı? deyince sen “hayır uzaklara çok uzaklara gurbete” deyince sanki bütün iklim değişti hiçbir şeyin güzelliği kalmadı boğazımda bir düğüm hiçbir şey söylemedim Meryemana Deresinden koyu bir sis geldi etrafı kapladı artık çise başladı.

“Yok ki dizimde dermanım, söyletmen beni, ağlatman beni aynalar aynalar”………

Demek ki ayrılık, hasret yelleri ile kırılıyordu aynalar. Ah gidi var git çiçeği hiç açmasaydın da ayrılıklara şahit olmasaydın.



 

Oy verdikten Sonra klavyeden ENTER tuşuna basınız  
1 2 3 4 5   Bu Yazıya Toplam 79 Puan Verildi
 Kaynak :  HACI AVCI

 Kategori  Köşe Yazısı

6674 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 4 )   

 NİHAT KARAMEHMETOĞLU

15.06.2010 13:29:21 

  YÜREĞİNE SAĞLIK HACIM

Cevapla


O kadar güzel anlatmışınki o yaylaları okurken yaşadım bende unuturmuyum hiç hani inek beklerdik kayalıklarda arabaya benzeyen kayalarda araba sürerdik hatırlarmısın saklambaç oynardık kayalıklarda sen yakalanınca cıvıtır bilmemki bu dünyaya ben niye geldim şarkısını bitene kadar söylerdin bende hiç bozmadan şarkı bitene kadar oturur dinlerdim


İp Adresi Kayıtlı   

 kahraman malkoc -z

18.04.2009 02:20:44 

  çok güzel

Cevapla


sağol dayim oğlu çok güzel yazdın ne yabalım kater bu elte deyil sen orta ben belçikata tayimin elleriten öperim selam hoşta kal


İp Adresi Kayıtlı   

 orhan aydın

7.03.2009 18:34:51 

  t

Cevapla


teşekkürler hacı kardeşim eline saglık


İp Adresi Kayıtlı   

 Ahmet Kadioglu

8.02.2009 19:11:17 

  Eline saglik

Cevapla


Sevgili kadesim yorumumu gec yazdigim icin ozur diliyorum senden. Yani bu kadar guzel anlatilabilirdi. Biliyorum ki bunu da sadece sen yapabilirdin. Tesekkur ederim devamini bekleriz.


İp Adresi Kayıtlı   

Sayfa  

 Bu Yazara Ait Diğer Yazılar

 
 
 

 

Reklam
 
 Duyuru
 Köşe Yazıları

Mücahit TÜFEKÇİ

Mücahit TÜFEKÇİ ¬
Kırsal Mahalle Statüsü

Şaban KADI

Şaban KADI ¬
Dernekler Birleşmelidir

Yakup UZUN

Yakup UZUN ¬
Ülkemizin için iyi düşünüp karar vermeliyiz

MURAT KADI

MURAT KADI ¬
Ben Yaylayı Özledim

Abdullah AKSOY

Abdullah AKSOY ¬
Sahabeden Mümince Bir Bakış

Sadık Tüfekçi

Sadık Tüfekçi ¬
Zaman Yönetimi

Ziya Tüfekçi

Ziya Tüfekçi ¬
Uzun zamandır ihmal ettiğimiz bağımız; akrabalarımız...

HACI AVCI

HACI AVCI ¬
Aynalar Aynalar

Ahmet KADI

Ahmet KADI ¬
Yeşil BMC li Adama

Mehdi Tüfekci

Mehdi Tüfekci ¬
Nazım Amcanın Anısına

YUSUF KADIOĞLU

YUSUF KADIOĞLU ¬
Kemençeyi Yaşatmak

Orhan TOPAL

Orhan TOPAL ¬
Memleketimi İsterim
 
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Fikri BEKTAŞ Aday Olmayacağını Açıkladı Fikri BEKTAŞ Aday Olmayacağını Açıkladı
Muhtarımız Fikri BEKTAŞ bir yazı yayımlayarak Muhtarlık yaptığı dönem içinde yapmış olduğu çalışmaları paylaştı. Ayrıca yeni dönemde aday olmayacağını ve neden aday olmayacağını açıkladı. Usulsüz seçmen kaydı yapıldığı iddiasında bulundu....

Şaban KESKİN Muhtar Adaylığını Açıkladı
Yakup ŞAFAK Muhtar Adaylığını açıkladı
M.Turan Bektaş Muhtar Adaylığını Açıkladı
Vural Topal Muhtar Adaylığını Açıkladı
 
 Takvim

Mart 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 3
 Bugün : 161
 Dün : 363
 Toplam : 1827847
 Ip No : 54.157.61.194
   
 

 

Tarih ve Kültür
İşte Yukarıköy Köyü Tarihi
Mubadele ve iskan
Seller Senesi  1929
Yukarıköy e İlk Gelenler
Kültürümüz
Eski Kelimeler
Kullanılan Soyadları
 
Güzel Köyümüz
Yukarıköy Muhtarlık
Yukarıköy Hakkında
Yukarıköy 'de Eğitim
Sportif Faaliyetler
Yukarıköy Haritası
Yararlı Linkler
Trabzon Valiliği
Trabzon Belediyesi
Maçka Belediyesi
Yetişen Değerlerimiz
Köyler ve Muhtarlar
Maçka Türküleri
Turistik Yerler
Eczaneler
Önemli Telefonlar
Trabzonunsesi.com
Devlet Tiyatrosu
Şehir Kameraları
Resmi Gazete
 Son Haberler
 
 Popüler Haberler
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.2448 32.3029
  Euro 21.5681 21.7109

 

  



Güncel | Düğün - Nişan | Vefat - Taziye | Etkinlikler | Video Haber | Foto Haber | Din ve Kültür | Doğum Haberleri | Gizlilik Politikası


 

   © Copyright - 2008 -2017- Yukarıköy Mahallesi Web Sitesi - Maçka/Trabzon - Tüm Hakları Saklıdır. 

Bu sitede Çilem.Net Yazılımı kullanılmaktadır.

#include file="alt.asp"-->